dodaj wizytówkę

Płynne złoto Maroka – olej arganowy

Historia Berberów, rdzennej ludności Maroka, jest nieodłącznie związana z drzewem arganowym, określanym przez tubylców, jako „drzewo żelazne” lub „drzewo życia”, które pozwala ludziom i zwierzętom przeżyć w pustynnym klimacie. Gaje drzew arganowych były i są dumą Marokańczyków.

Najcenniejszym bogactwem drzewa arganowego był od wieków olej, wykorzystywany przede wszystkim jako pożywienie, a następnie w celach kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Zwyczajowo kobiety berberyjskie nazwały go „eliksirem młodości”, ze względu na dużą zawartość i dobroczynne działanie witaminy E.

Olej arganowy, wykorzystuje się od wieków w tradycyjnej kuchni marokańskiej, a także w medycynie i kosmetyce naturalnej. Berberowie, używali oleju arganowego do ochrony skóry przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi. I dzisiaj tradycyjnie olej arganowy jest używany przez rdzenną ludność do masażu i pielęgnacji dzieci i niemowląt, do pielęgnacji skóry w stanach zapalnych, do pielęgnacji skóry w trakcie ciąży i po, w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów oraz do codziennej ochrony skóry przed palącym słońcem i silnym wiatrem. Na nowo olej arganowy został odkryty przez przemysł kosmetyczny w XX wieku i jest skutecznie wykorzystywany do produkcji preparatów pielęgnacyjnych. Znalazł zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych oraz w produktach anti-agingowych. Wykorzystywany jest w produkcji mydeł i szamponów, dodawany do odżywek i masek do włosów. Z powodzeniem stosuje się go w produkcji odżywczych kremów do pielęgnacji rąk i paznokci oraz jako wartościowy składnik preparatów pielęgnacyjnych po depilacji i goleniu. Dzięki właściwościom ochronnym olej arganowy dodaje się też do olejków przeciwsłonecznych oraz do produktów ochronnych i pielęgnacyjnych przed niszczącym działaniem słońca.

Specyfika oleju arganowego
Olej arganowy jest wyjątkowym olejem roślinnym, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli (Beta-tokeferol, Gamma-tokeferol i Delta-tokeferol), uważanych za skutecznych obrońców naszego organizmu, zwłaszcza w walce z utleniaczami. Stąd jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek.

Dzięki antyoksydantom, olej chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu, dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe uczestniczą m.in. w tworzeniu prostaglandyn, hormonów odpowiedzialnych za szereg bardzo ważnych procesów zachodzących zarówno w skórze jak i całym organizmie. Dzięki tym właściwościom olej arganowy wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową skóry. Dzięki zawartości butyrospermolu stanowi naturalną ochronę przed nadmiernym, agresywnym działaniem promieni słonecznych oraz innych szkodliwych czynników zewnętrznych. Wyjątkowa kompozycja oleju arganowego sprawia, że jest bardzo dobrze przyswajalny i całkowicie wchłaniany przez skórę. Pod wpływem enzymów występujących w skórze, składniki oleju są odpowiednio modyfikowane i wnikają w głębsze warstwy skóry.

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) – jest endemitem*) występującym tylko w Afryce, w południowo-zachodniej części Maroka. Nigdzie, poza tym obszarem, nie udało się wyhodować drzewa arganowego tak, by owocowało. Jest to krzewiaste, cierniste, wiecznie zielone drzewo, charakterystyczne wyłącznie dla rejonów półpustynnych. Jest idealnie przystosowane do ostrego klimatu, suchego i ubogiego w sole mineralne. Korzenie arganii wrastają głęboko (do 30 m) w poszukiwaniu wody gruntowej, tym samym pomagają rozpulchniać ziemię i zapobiegają erozji, stanowiąc naturalną barierę przeciwko pustynnieniu terenów. Drzewo arganowe dorasta do 10 m wysokości, jego korona osiąga średnicę do 14 m. Argania żyje i owocuje średnio 150-200 lat, choć spotykane są okazy około 400-letnie. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki, jest jednak większy, z zewnątrz pokryty grubą, gorzką skórką, która otacza słodko pachnący, ale nieprzyjemny w smaku miąższ. W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się cenny olej arganowy. Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew.

*) endemit – unikalny gatunek (roślina) dla danego miejsca albo regionu, występujący na ograniczonym obszarze, nigdzie indziej nie występujący naturalnie.

Zastosowanie produktu
Olej arganowy można stosować w czystej formie, nakładając go bezpiecznie bezpośrednio na skórę np. twarzy, szyi i dekoltu. Przykładowo odrobinę oleju rozgrzać między palcami i aplikować na lekko wilgotną skórę nie pomijając okolic oczu, delikatnie wklepując. Dzięki najnowszym osiągnięciom technologii kosmetycznej olej arganowy został dodany do kremów do twarzy, o przedłużonych walorach i właściwościach pielęgnacyjnych. Kremy do twarzy typu – ochrona przez 24 godziny – skutecznie walczą z objawami upływającego czasu, wpływają na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz łagodzenie procesów zapalnych skóry, gdyż zapewniają skuteczną regulację pracy gruczołów łojowych. Stymulują procesy oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizują wolne rodniki oraz chronią tkankę łączną odpowiedzialną za gęstość i strukturę skóry. Są to doskonałe preparaty do pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia się skóry, jak również polecane są do cery suchej i odwodnionej – wymagającej regeneracji i wzmocnienia bariery lipidowej. Jego wielką zaletą jest fakt, iż jest to olej szybko wchłaniający się w skórę. Obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju.

Olej arganowy polecany jest również do pielęgnacji i polepszania kondycji włosów (przesuszonych, zniszczonych, farbowanych, niezdyscyplinowanych lub trudnych do układania). Służy zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do spryskiwania całych pasemek włosów lub nacierania ich końcówek w celach odżywczych, wzmacniających i ochronnych, np. przed działaniem słońca, wilgoci, niskich lub wysokich temperatur. Odpowiedni do stosowania zarówno na suche jak i mokre włosy (bez spłukiwania). Po „kuracji arganowej” włosy są mocniejsze i grubsze, rozświetlone i lśniące, a końcówki się nie rozdwajają.

Olej arganowy wpływa wzmacniająco na paznokcie. Jest niezastąpiony do pielęgnacji zniszczonej, przesuszonej skóry rąk. Wmasowany w ręce i paznokcie olej lub krem z naturalnym olejem arganowym przywraca skórze wilgotność i sprawia, że skóra rąk staje się delikatna i miękka. Paznokcie przestają się łamać i są twarde już po kilku zastosowaniach.

Zabiegi w gabinecie kosmetycznym
Zabieg z użyciem oleju arganowego można łączyć z wybranym żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób.

Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, wymieszać palcami na jednolitą masę i nakładać na skórę opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.

Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i następnie nałożyć warstwę żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i delikatnie wklepując w skórę. Olej arganowy polecany jest jako natłuszczająco-nawilżający olejek do masażu ciała.

Czynne związki biologiczne oleju arganowego
Zawiera prawie w 80% nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowe i linolowe (do 40%) – tj. kwasy omega-6 i omega-9. Jest bogaty w witaminę E (670 mg/kg), w postaci kompleksu tokoferoli, której ma dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek (320 mg/kg). Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykancerogennych: karoteny (300 mg/100 g), polifenole (5,6 mg/100 g) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, sterole (160 mg/100 g), w tym spinasterol, schotenol, stygmasterol regenerujące naskórek, tokoferole (62 mg/100 g), alkohole triterpenowe (150 mg/100 g), tirukallol łagodzący objawy alergii. Ze względu na zawartość beta-amyriny, olej arganowy posiada właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę. Zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu. Wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające.

Preparaty do ciała i masażu, zawierające olej arganowy, mają idealny poślizg i nadają się do dłuższego masowania, zarówno twarzy jak i ciała. Polecane szczególnie do masażu rozluźniającego spięte i bolące mięśnie. Ponieważ się dobrze wchłaniają, skutecznie i długotrwale nawilżają i ujędrniają skórę. Dzięki obecności witaminy E, doskonale chronią komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Przeznaczone są dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej oraz suchej i zmęczonej. Niezastąpione w łagodzeniu skutków poparzeń (w tym słonecznych) i odparzeń, zwłaszcza u niemowląt. Można je stosować do zabiegów w walce ze „skórką pomarańczową” i rozstępami.

Dla miłośników słońca i użytkowników solarium olej arganowy jest dobrą alternatywą dla syntetycznych preparatów ochronnych. Jest znakomitym preparatem do opalania, ponieważ skutecznie chroni skórę przed agresywnym działaniem promieni słonecznych, wskazany również do stosowania po kąpieli słonecznej, gdyż łagodzi podrażnienia i poparzenia skóry, regeneruje naskórek, gdyż wykazuje wysokie właściwości naprawcze.


Źródło: dr n. farm. B. Kowalczyk, Argania żelazna – źródło cennego oleju arganowego – Śląski Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu, Panacea Nr 4 (29) październik–grudzień 2009.

Źródło: dr n. farm. B. Kowalczyk, Argania żelazna – źródło cennego oleju arganowego – Śląski Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu, Panacea Nr 4 (29) październik–grudzień 2009.

dr Katarzyna Piórkowska
Doktor nauk humanistycznych UW.
Wieloletni specjalista w branży kosmetycznej, konsultant zdrowego trybu życia.


Źródło:
http://www.solarium.net.pl/
"SOLARIUM & Fitness" nr 4/2011, str. 32-34


Galeria

Pozostałe z tej kategorii

Dusza i ciało w formie

24/09/2013 17:35:16

Jesienna oferta – polepszy stan ducha naszych klientów. Dwa miesiące pięknych, ciepłych wakacji minęło bardzo szybko. Naładowaliśmy się pozytywną energią na kolejne mniej słoneczne i ciepłe miesiące. Dlatego chcę zainspirować do... więcej

Masaż tkanek głębokich - to nie boli

17/09/2013 18:12:13

Masaż tkanek głębokich. Znany jest również jako „Deep Tissue Massage”. To jedna z najbardziej efektywnych metod pracy z tkankami miękkimi, która zyskuje w Polsce coraz większe zainteresowanie wśród masażystów... więcej

Pamiątki na skórze po lecie

17/09/2013 18:05:32

Jak sobie radzić z przebarwieniami posłonecznymi? Słońce, dobra zabawa, relaks to główne składniki udanych wakacji, na które czekamy cały rok. Dlaczego więc mielibyśmy sobie czegoś odmawiać lub do czegoś się zmuszać? Taką... więcej

Rozprawiamy się z cellulitem

08/06/2013 12:38:23

Wiosenne szaleństwo ogarnęło wszystkich dookoła. Wszyscy rozprawiają o modzie, stylizacjach, makijażu; poczuliśmy wiosnę pełną piersią. Ale jest problem, o którym nie zawsze chcemy pamiętać. Wszystko zaczęło się od targów &ndash... więcej

Piękne stopy przez cały rok

23/05/2013 21:59:28

Składa się z 26 kości, 20 mięśni i aż 114 więzadeł. Ta niepozorna część naszego ciała precyzyjnie ze sobą współpracuje i dźwiga ciężar całego naszego organizmu. Jak się okazuje zadanie stopy nie jest proste. Nawet zwykłe stanie w miejscu... więcej